W walce z każdą chorobą zawsze ważna jest właściwa dieta dostosowana do wymagań organizmu zmagającego się z trudnościami
Jak wesprzeć leczenie dietą?
Dowiecie się portalu
www.diety.nfz.gov.pl na, którym znajdziecie obszerne materiały edukacyjne w formie e-booków i filmów. Dołączając do użytkowników serwisu będziecie mogli prowadzić własny plan żywieniowy z pomocą programu, który obliczy kaloryczność diety wybierze zalecane produkty i wygeneruje listę zakupów!
DASH Hashimoto
♦ Choroba Hashimoto jest jedną z najczęściej występujących chorób tarczycy o podłożu autoimmunizacyjnym.
♦ Częstość występowania choroby Hashimoto zwiększa się z wiekiem (zwłaszcza u osób po 60. r.ż.), ale występuje również u osób młodych i dzieci, często u członków rodziny.
♦ Ze względu na podłoże immunologiczne choroby Hashimoto i stan zapalny toczący się w organizmie stosowany sposób żywienia powinien opierać się na produktach przeciwzapalnych.
Codzienne menu powinno zawierać:
Odpowiednio zbilansowana dieta wspomaga obniżenie skali procesów zapalnych, zmniejsza ryzyko wystąpienia innych chorób współistniejących.
♦ Jednym z głównych założeń diety osób z niedoczynnością tarczycy z współwystępującą chorobą Hashimoto jest odpowiednia podaż białka, która powinna wynosić od 15% do 25% całkowitej energii z diety.
♦ Deficyt białka wiąże się z gorszą pracą i aktywnością tarczycy.
♦ Zaleca się pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego tj. mięso, ryby morskie, jaja.
♦ Produkty roślinne bogate w białko, takie jak nasiona roślin strączkowych będą również świetnym elementem diety.
Uwaga! Wyjątkiem jest soja i jej przetwory, ponieważ u chorych z niedoczynnością tarczycy białko sojowe obniża absorpcję lewotyroksyny i może przyczyniać się do zwiększenia dawki przyjmowanego leku.
DASH Hashimoto na portalu Diety NFZ ⇒
www.diety.nfz.gov.pl
Jedz Zdrowo! Żyj Zdrowo!